Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: touch plate will not come all the way out

  1. #1

    Default touch plate will not come all the way out

    I started a new project and notice that the touch plate will not come all the way out so it will not recognise the bit.I've cleaned and lubed it.Any suggestions?

  2. #2
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Saginaw, Texas
    Posts
    1,082

    Default

    Clean/ lube the rails and clean the y truck bearings. if you are at or close to 250 hrs the y motor bearings will need replaced.



  3. #3
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Galva Kansas
    Posts
    1,004

    Default

    Look in the corner behind it, most likely the wires for the cut motor are in the way. Try moving the truck all the way to the right. If it stops short, that's usually the problem. Make sure they are tucked all the way in the corner and try again.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    NE PA USA
    Posts
    9,984

    Default

    That should do it.... Wires.. Good Luck,

    AL
    Favorite Saying.... "It's ALL About the Brass Roller"..... And "Use MASKING TAPE" for board skipping in the X or breaking bits.

    Follow ME on Facebook http://www.facebook.com/pages/Accoun...50019051727074

    www.PoconoDigitalWoodshop.com

    www.AccountabilityTag.com


  5. #5
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Indian Lake, Ohio - Rts 33 & 235
    Posts
    3,967

    Default Touch Plate

    Quote Originally Posted by sw123man View Post
    I started a new project and notice that the touch plate will not come all the way out so it will not recognise the bit.I've cleaned and lubed it.Any suggestions?
    Turn the machine off and move the Truck by hand and see if you can accomplish the task with no extreme pressure. There could be several reasons for the contact not to be made, or the plate to move stiffly.

    1) The Truck travel may be impeded by dirt on the rail, or in the track. Lube on the track or blowing out the inside of the track may help.
    2) The Truck belt may not be tight enough (The adjustment is made by changing the tension on the Right end of the track).
    3) The Bit Plate may need a spot of lube.
    4) Check for a set of wires to be blocking the Bit Plate movement (They are just beyond the Plate, and should not touch). Move them toward the main cut motor. They actually impede the truck from contacting the Bit (touch) Plate with enough force to move it in place.
    5) As a last item, you may have a frozen Y-truck bearing.
    AskBud Downloads =>> CLICK HERE
    Lesson added
    7/15/2012 Titles begin with "2D-3D Build a Pattern-Part-3"

    CW Vacuum Head Project =>> CLICK HERE
    AskBud Home Page =>> CLICK HERE <<=PC lessons or CW lessons

    More than 1250 AskBud patterns
    vvv-CLICK BELOW-vvv
    http://store.carvewright.com/manufac...ufacturerid=29

  6. #6

    Default

    thanks its working now

  7. #7
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    north ont Canada
    Posts
    2,365

    Default

    What was the problem for you that you fixed it , was the wire in the way ??
    Henry

    Every one has a photographic memory. Some just don't have film.

  8. #8

    Default

    after lubing and recleaning with a small vaccum attachment that fits into the rail it started working again.So I dont know which one did the trick but the piece turned out nice.

  9. #9
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Southgate, Mi
    Posts
    1,317

    Default

    Quote Originally Posted by sw123man View Post
    after lubing and recleaning with a small vaccum attachment that fits into the rail it started working again.So I dont know which one did the trick but the piece turned out nice.
    Glad to hear you got it fixed! Please post pictures!
    "Carved with Love"

    Happiness comes from within.
    But joy comes from helping others.

    Measure twice... and then sneak up on it!

  10. #10
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Saginaw, Texas
    Posts
    1,082

    Default

    Quote Originally Posted by sw123man View Post
    after lubing and recleaning with a small vaccum attachment that fits into the rail it started working again.So I dont know which one did the trick but the piece turned out nice.
    How many hours are on your machine ?

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •